Lotus Elan

Carb now not syncing

PostPost by: LaikaTheDog » Thu Jun 11, 2020 11:26 am

hi, had my dcoe off to replace the misab rings

All back together... poor start and rough run... because carb on 1/2 is way out of sync with carb 3/4

Synchometer readings:
At 1000 rpm
1/2 = 1
3/4 = 4

Using the adjuster (clockwise) to bring into sync cause a stall...

Very odd as nothing has changed... unless carb 1/2 is jammed float,? Something odd making it so far out of sync... any ideas ?
User avatar
LaikaTheDog
Third Gear
Third Gear
 
Posts: 275
Joined: 29 Oct 2003
Location: UK, London.

PostPost by: Grizzly » Thu Jun 11, 2020 11:50 am

The most obvious reason for carbs to go out of sync is due to air leaks, i know the last time i changed the o-rings on my car i had all sorts of issues getting the carbs to seal correctly.

I believe the o rings i used were too hard and didn't swell when fuel hit them so the carbs had to be tightened very evenly. In the end i had to over tighten them to get a good balance.

Try checking the carb balance at a few different rpm's (Idle-2000-3000) so if you have an air leak the difference will be less dramatic as the throttles open.
Chris
User avatar
Grizzly
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1964
Joined: 13 Jun 2010
Location: Cheshire/UK

PostPost by: LaikaTheDog » Thu Jun 11, 2020 5:13 pm

I ignored the stall, which I presume was because they were so out of sync.. I increased revs, synced, and when back to normal idle, everything worked...
User avatar
LaikaTheDog
Third Gear
Third Gear
 
Posts: 275
Joined: 29 Oct 2003
Location: UK, London.

Total Online:

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests