Lotus Elan

Miller CV Shafts

PostPost by: peterexpart » Mon Jun 16, 2014 10:14 am

Does anyone who has MM CV Drive Shafts fitted have a problem with Grease spraying all over the Hand Brake Assy and all around the Wheel Arches ?? They have only been on for 200 Miles and have made quite a mess under the Car !!!
PeterExpart
New Forest National Park
Hampshire UK
peterexpart
Second Gear
Second Gear
 
Posts: 223
Joined: 27 Nov 2012
Location: New Forest Hampshire UK

PostPost by: rgh0 » Mon Jun 16, 2014 10:36 am

there should be no leakage - it sounds like the CV rubber boot has a split or is not fastened right or maybe was overfilled with grease?

cheers
Rohan
User avatar
rgh0
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 7512
Joined: 22 Sep 2003
Location: Melbourne, Australia

PostPost by: peterexpart » Mon Jun 16, 2014 11:15 am

Rohan
The Miller Shafts do not have rubber boots over the Joint Ends but it is quite possible they have too much grease in, or at least "did" as it is now all over the inner wings !!!!
PeterExpart
New Forest National Park
Hampshire UK
peterexpart
Second Gear
Second Gear
 
Posts: 223
Joined: 27 Nov 2012
Location: New Forest Hampshire UK

PostPost by: gav » Mon Jun 16, 2014 11:44 am

I'm sure mine have boots at each end.

Gavin
One day I'll actually finish - completely - one day....
User avatar
gav
Third Gear
Third Gear
 
Posts: 466
Joined: 26 Jan 2004
Location: Hertfordshire UK

PostPost by: andyelan » Mon Jun 16, 2014 11:50 am

Hi Peter

The Miller drive shafts should have boots over the joints, if thay dont then there's something wrong. Without any sort of protection the CVs won't last 5 minutes.

Or am I missing something

Regards
Andy
andyelan
Fourth Gear
Fourth Gear
 
Posts: 555
Joined: 28 Feb 2008

PostPost by: nebogipfel » Mon Jun 16, 2014 12:22 pm

Picture (Just for reference)

http://www.mickmillerlotus.com/parts-cv ... hafts.html

No mine do not leak :wink:
John

No longer active on here, I value my privacy.
User avatar
nebogipfel
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1588
Joined: 25 Sep 2003
Location: Norfolk UK

PostPost by: theelanman » Mon Jun 16, 2014 12:39 pm

even the Kelvedon ones have the boots...

Image
User avatar
theelanman
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1521
Joined: 17 Sep 2003
Location: Peak District

PostPost by: robertverhey » Mon Jun 16, 2014 1:03 pm

I wonder if one of the welch plugs has come loose? That could send the grease a' scatterin'
robertverhey
Fourth Gear
Fourth Gear
 
Posts: 781
Joined: 20 Feb 2007
Location: Sydney Australia

PostPost by: peterexpart » Mon Jun 16, 2014 3:13 pm

The Kelevdon and Miller Shafts are the same thing Sue has now stopped selling them and has passed whole package to Kelevdon.
The Grease is coming out from the "Outer" Flange each end of both Shafts as marked on the attached.
It is squeezing out from the recesses where the Three Studs are located, I have spoken to Kelevdon who have suggested tightening up the 24 Socket Head Cap Screws, I will do so tonite and see if that has the desired effect.
I would not have expected them to be loose on New Shafts but these things happen
Attachments
RACEDS.jpg and
PeterExpart
New Forest National Park
Hampshire UK
peterexpart
Second Gear
Second Gear
 
Posts: 223
Joined: 27 Nov 2012
Location: New Forest Hampshire UK

PostPost by: gav » Mon Jun 16, 2014 5:10 pm

If your adapter is like mine it is ally so don't over tighten the bolts.

Good luck
Gavin
One day I'll actually finish - completely - one day....
User avatar
gav
Third Gear
Third Gear
 
Posts: 466
Joined: 26 Jan 2004
Location: Hertfordshire UK

PostPost by: EPA » Mon Jun 16, 2014 6:07 pm

Peter
I fitted a set earlier this year and they initially did the same thing. I think they had too much grease packed into them and it squeezed out of the joint in the flange, not the rubber boot.
I spoke to Sue and several other people had experienced the same thing. I wiped off the grease and it has been ok since .

Ed
User avatar
EPA
Second Gear
Second Gear
 
Posts: 118
Joined: 08 May 2011
Location: Preston

PostPost by: peterexpart » Mon Jun 16, 2014 7:18 pm

EPA wrote:Peter
I fitted a set earlier this year and they initially did the same thing. I think they had too much grease packed into them and it squeezed out of the joint in the flange, not the rubber boot.
I spoke to Sue and several other people had experienced the same thing. I wiped off the grease and it has been ok since .

Ed

Ed
Thank you for that good to know someone else had the same problem, I have tightened all the bolts, they were all a bit loose !!! Have cleaned everything up and hopefully it will be the same as yours and ok in the future.
PeterExpart
New Forest National Park
Hampshire UK
peterexpart
Second Gear
Second Gear
 
Posts: 223
Joined: 27 Nov 2012
Location: New Forest Hampshire UK

PostPost by: theelanman » Tue Jun 17, 2014 5:10 pm

peterexpart wrote:The Kelevdon and Miller Shafts are the same thing Sue has now stopped selling them and has passed whole package to Kelevdon.


sort of.......different joints and made by different people.....
IIRC Sue stopped making them as she couldn't get some of the bits to the original specs....and the later stuff wasn't up to the job and I believe there had been a couple of failures......
when she couldn't get the parts Kelvedon offered to take it on........what parts they are using I do not know.....
I just hope they found a suitable supplier....and not like the ones that failed
User avatar
theelanman
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1521
Joined: 17 Sep 2003
Location: Peak District

PostPost by: holywood3645 » Tue Jun 17, 2014 9:21 pm

What price are the elan S4 Kelevdon shafts selling for?
James
User avatar
holywood3645
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1072
Joined: 07 Oct 2003

PostPost by: Chris » Tue Jun 17, 2014 9:58 pm

Each CV joint should have a gasket in the joint it makes with the adaptor plate to prevent this grease loss.
Chris
Chris
Second Gear
Second Gear
 
Posts: 87
Joined: 06 Aug 2013
Location: England
Next

Total Online:

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests