Lotus Elan

front shock springs

PostPost by: sprint4dm » Wed Aug 15, 2012 12:49 pm

I have a problem with a front spring on my 71 sprint. It is rubbing slightly on the chassis. I have loosened the shock and tried to re-centre it, worked great for a week or so but it's now doing the same again, I only notice it over large bumps and the dreaded sleeping policemen but it sounds awful.

Anyone else had this problem, or better still got a solution to this problem.

Thanks
Dave
Lotus Elan Sprint
sprint4dm
Second Gear
Second Gear
 
Posts: 58
Joined: 17 Nov 2011
Location: Leeds, West Yorkshire. England

PostPost by: ardee_selby » Wed Aug 15, 2012 1:10 pm

sprint4dm wrote:I have a problem with a front spring on my 71 sprint. It is rubbing slightly on the chassis. I have loosened the shock and tried to re-centre it, worked great for a week or so but it's now doing the same again, I only notice it over large bumps and the dreaded sleeping policemen but it sounds awful.

Anyone else had this problem, or better still got a solution to this problem.

Thanks
Dave


I had similar problem, except the spring was rubbing on the inside of the "shield". Nasty creaking noise. Believe it's not uncommon.

Presumably with no "shield" the frame is next in line. Do you have them fitted or open springs?

Front Damper Shield.jpg and


EDIT: Perhaps I should have called them "shrouds". See thread here: elan-f15/front-dampers-and-springs-t12288.html

Cheers - Richard
ardee_selby
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 2255
Joined: 30 Sep 2003
Location: Outta Here

PostPost by: sprint4dm » Wed Aug 15, 2012 3:24 pm

Hi Richard

Thanks for the response, no shrouds on my springs, sounds like I need some and plenty of grease.

Seems like quite a common problem

Cheers
Dave
Lotus Elan Sprint
sprint4dm
Second Gear
Second Gear
 
Posts: 58
Joined: 17 Nov 2011
Location: Leeds, West Yorkshire. England

Total Online:

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests