Lotus Elan

struggle to accelerate

PostPost by: sprintsoft » Sat Jul 25, 2020 3:33 pm

Hi John, sorry for your situation, I realise how frustrating it must be, if I was anywhere near I’d happily come take a look for you but I’m in South Wales... Regards, Iain.
72 Sprint - 0363E
74 S130/5 - 1931L
sprintsoft
Second Gear
Second Gear
 
Posts: 163
Joined: 18 Mar 2019
Location: Swansea, Wales, UK

PostPost by: gus » Thu Jul 30, 2020 12:57 am

Ballast resistors and their associated wiring do nothing but cause trouble in diagnosis. If you move to Alaska they might be useful

When was the last time the car ran normally?

leaving the ignition on in the wrong spot can burn the points. clean them

I have had new condensers be bad in the box, go back to the old one.
gus
Fourth Gear
Fourth Gear
 
Posts: 643
Joined: 05 May 2011

PostPost by: StressCraxx » Thu Jul 30, 2020 1:22 am

One more thought from left field.

Remove the distributor cap, twist the rotor, it should turn about 15 degrees and then spring back. If it doesn't you are not getting any advance with increasing RPM. You can also check this by connecting your timing light, checking timing at tickover, then increasing rpm and watching the timing mark moving towards more advance.

Regards,
Dan
There is no cure for Lotus, only treatment.
User avatar
StressCraxx
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1031
Joined: 26 Sep 2003
Location: San Francisco Bay Area, California
Previous

Total Online:

Users browsing this forum: jimj, Noel+2 and 11 guests