Lotus Elan

Wiper switch problem

PostPost by: SADLOTUS » Mon Nov 19, 2007 6:57 pm

Help or suggestions please.

My wiper switch works fine on the bench, with a multimeter or connected to a battery and test light all works well.

In the car... only fast speed!

Connecting the wires with spade connectors in the car all works fine - slow speed and fast speed and parking. But with the switch... only fast and parking, no slow.

I've had the switch apart and together several times, can anyone tell me if the little 'V' shaped rocker should ideally connect flat with the terminal? coz mine is 'edge' touching. Would this affect the connection with a high load item like a wiper motor? - that will be my next test, when I get time.
Attachments
Flat.jpg and
User avatar
SADLOTUS
Fourth Gear
Fourth Gear
 
Posts: 562
Joined: 19 Oct 2003
Location: Biggin on the Bump. UK

PostPost by: ppnelan » Mon Nov 19, 2007 8:08 pm

Are you sure the switch is wired correctly? Might be worth checking against the wiring diagram.

:arrow: Matthew
ppnelan
Fourth Gear
Fourth Gear
 
Posts: 734
Joined: 16 Sep 2003
Location: Norfolk, UK

PostPost by: SADLOTUS » Mon Nov 19, 2007 8:24 pm

Hi Mathew, the wiring diagram has four wires going into the wiper switch and four plus earth into the wiper motor, with a green feed spur off one of the wires, so not much help there..
It's the correct switch - there's only one wired this way and checked against the Dave Bean catalogue.
Also checked the 'internal circuitry' of the switch but I will try and research to check. Logically it should work! But then who said anything about logic.
User avatar
SADLOTUS
Fourth Gear
Fourth Gear
 
Posts: 562
Joined: 19 Oct 2003
Location: Biggin on the Bump. UK

PostPost by: oldokie » Tue Nov 20, 2007 3:54 am

Is "slow" a lower voltage than "fast"?
Gene
oldokie
Second Gear
Second Gear
 
Posts: 194
Joined: 07 Feb 2007
Location: southerncal

PostPost by: john.p.clegg » Tue Nov 20, 2007 6:51 am

Gene
No,slow is a seperate winding in the wiper motor (5-1) wheras fast is (3-1) where 1 is the earth connection...

John :wink:
User avatar
john.p.clegg
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 5702
Joined: 21 Sep 2003
Location: Manchester

PostPost by: rdssdi » Tue Nov 20, 2007 12:47 pm

The two speed wiper switch is a three circuit switch. The first circuit sends + current to the "fast" motor windings. The second circuit sends current to the "slow" motor windings. A + feed wire goes to the switch to accomplish this. It is, if memory serves, switched (ign.) and fused.

The park feature is also switched. It is the third switch function. This position grounds the internal park switch which is located in the wiper body. Contrary to the other circuits the park feature gets its + power at the wiper connector. The switch grounds it to complete the connection, which is broken as the wipers park.

The switch gets one ground( Black), one + feed (purple?), one "fast" and one "Slow" feeds, and one connection to the park function.

Hope this helps.
Bob
rdssdi
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1421
Joined: 30 Sep 2003

PostPost by: rdssdi » Tue Nov 20, 2007 12:49 pm

Try RD Enterprises or Dave Bean for a new wiper switch.

Bob
rdssdi
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1421
Joined: 30 Sep 2003

PostPost by: rdssdi » Tue Nov 20, 2007 1:02 pm

The ground wire may be blk/red not all blk as I stated earlier. It could also be Blue/Yellow, although that is most likely used in newer Brit cars or with some new harnesses.

Check your wiring diagram.

Bob
rdssdi
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1421
Joined: 30 Sep 2003

PostPost by: rdssdi » Tue Nov 20, 2007 1:23 pm

I have recently moved to a new home an cannot locate my notes on the wiper circuit. I am working from a poor memory. Please accept this correction to my previous posting.

The park circuit is not a switch to ground rather, when "off" is selected at the dash wiper switch, the slow winding circuit is connected to the park "wire" that comes from the wiper motor. This park circuit is energized at the wiper motor. This "park" wire serves to energize the slow windings, stopping when the internal wiper park switch is open or off when the wipers are in the "park" position.

So, the four wires at the switch are: Power (+), slow windings, fast windings, wiper park circuit.

The colors MAY be - green (power), yellow, black/yellow, light green.

Again, sorry for the previous misinformation.

Bob
rdssdi
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 1421
Joined: 30 Sep 2003

PostPost by: SADLOTUS » Tue Nov 20, 2007 10:27 pm

Hi John, Bob, Gene, Mathew

Thanks for your posts, I read and printed them out and took them into the garage, crawled around the footwell and behind the dash for over an hour.

Having started this thread i thought i should contribute some more, and as you know, nothing is ever simple. The four wires arriving at the switch are: grn/blu, grn/brn, grn/red and grn/w. With ignition on, grn/w is live.

By connecting wires to each other in the car I (thought) could see which wire did what.
On the bench I can wire the switch so that: grn/w to grn/blu = slow wipers on first click of switch, and with the same wiring: grn/w to grn/brn = fast wipers on second click of switch.
When grn/red is connected the wipers will park.
(All done witha small 12 battery and bulbs)

BUT, when wired in the car, no slow... fast yes and park yes.

BLOODY!!

As I said earlier, I took the switch apart, I was very careful when I took it apart... obviously not careful enough! even though the circuitry looked like it should work on the bench, (the bench .. again!) in the car it wouldn?t.
SO, I thought, right, what have I to lose? (I still have a fuse between solenoid and battery lead) I put the switch back together purposely the wrong way round (not upside down, but with internals swapped left to right). AND HEY!! the bleedin? thing worked perfectly! Oddly, and I don't remember this from before, the wipers now park on the driver?s side...UH?!

In conclusion.
I ?tinned? the terminals inside the switch with a soldering iron to make better contacts and carefully bent the 'rockers' to make better contact.

The (new?) wiring of the switch is:

(looking from above- see diagram)
top/off: contacts 3 & 4
middle/slow: contacts 2 & 4
bottom/fast:: contacts 2 & 1

top position/off: grn/blu and grn/red
middle position/slow: grn/brn and grn/red
bottom position/fast:: grn/brn and grn/w
self parks with these connections.

Sorry the above is a bit long winded, but I hope it might be useful to others. I also hope that it's correct!

Shows how that elusive electricity can be a real bugger to us mere mortals!

Anyway, thanks chaps, happy ME!
Attachments
switch2.jpg and
switch1.jpg and
Switch apart showing components
Last edited by SADLOTUS on Wed Nov 21, 2007 2:12 pm, edited 1 time in total.
User avatar
SADLOTUS
Fourth Gear
Fourth Gear
 
Posts: 562
Joined: 19 Oct 2003
Location: Biggin on the Bump. UK

PostPost by: john.p.clegg » Wed Nov 21, 2007 7:04 am

Well that helps,who said "a picture paints a thousand words" your switch is not the rotary type like mine,no wonder I've been scratching my head. But electrically I suppose it's the same....


John :wink:
User avatar
john.p.clegg
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 5702
Joined: 21 Sep 2003
Location: Manchester

PostPost by: SADLOTUS » Wed Nov 21, 2007 2:07 pm

Hi John, thanks for your help and actually what you said did help in identifying which wire did what and what to look for.
This morning, I fitted the switch with fingers crossed, everything worked - without the hesitant wiggle to the switch to make slow speed work as in the old days.

For other poor electically lacking brains out there like mine here's a bit more info: By disconnecting each wire individually:
grn/red=park
grn/blu=slow
grn/brn=fast
grn/whte=live

earth is from the wiper motor to bottom left dash bolt/earth point.

(ahem) sorry I doubted you Mathew. :roll:
User avatar
SADLOTUS
Fourth Gear
Fourth Gear
 
Posts: 562
Joined: 19 Oct 2003
Location: Biggin on the Bump. UK

Total Online:

Users browsing this forum: MarkDa and 13 guests