Lotus Elan

5-Speed gearbox-Help

PostPost by: john.p.clegg » Mon Jun 13, 2005 3:03 pm

Dear All
Earlier this year i sourced a 5-Speed box for the +2,which i fitted (but modified the clutch release mechanism to utilise the same pressure plate as the earlier elans-this entailed boring out the bearing carrier etc.etc.)
After fitting i had slight problems with the movement of the gearlever but with a little fettling soon overcame this.The gearchange was silky smooth(just as good as the ford type-honest!!!) but......recently have been experiencing problems (mainly when hot)engaging both first and second gear,third and fourth are still O.K. I just wondered if the combined wisdom of the list may be able to shed some light on this.....heat expending the input shaft cover making the bearing carrier stick?but why only first and second?......synchromesh problems?is it common to first and second?......use of bog standard ep90 gear oil?......

But on the upside the mileometer is now accurate to 2/10 mile over 80mls as i found out this weekend on the H&H run.I can tootle along at walking pace in first and loose 1000rpm for the same roadspeed when in 5th.

Thanks in advance
John
User avatar
john.p.clegg
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 5690
Joined: 21 Sep 2003
Location: Manchester

PostPost by: "e s" » Mon Jun 13, 2005 10:48 pm

Well, 1st and 2nd are on the same hub........I've no happy news......

could be something shifted, and it is rubbing on that side, preventing engagement but fear probelms with the hub/fork etc
----- Original Message -----
From: "JOHN CLEGG" <***@***.***>
To: ***@***.***
Subject: [LotusElan.net] 5-Speed gearbox-Help
Date: Mon, 13 Jun 2005 16:03:44 +0100 (BST)


Dear All
Earlier this year i sourced a 5-Speed box for the +2,which i
fitted (but modified the clutch release mechanism to utilise the
same pressure plate as the earlier elans-this entailed boring out
the bearing carrier etc.etc.)
After fitting i had slight problems with the movement of the
gearlever but with a little fettling soon overcame this.The
gearchange was silky smooth(just as good as the ford
type-honest!!!) but......recently have been experiencing problems
(mainly when hot)engaging both first and second gear,third and
fourth are still O.K. I just wondered if the combined wisdom of the
list may be able to shed some light on this.....heat expending the
input shaft cover making the bearing carrier stick?but why only
first and second?......synchromesh problems?is it common to first
and second?......use of bog standard ep90 gear oil?......

But on the upside the mileometer is now accurate to 2/10 mile over
80mls as i found out this weekend on the H&H run.I can tootle along
at walking pace in first and loose 1000rpm for the same roadspeed
when in 5th.

Thanks in advance
John








--
_______________________________________________
NEW! Lycos Dating Search. The only place to search multiple dating sites atonce.
http://datingsearch.lycos.com
"e s"
 

PostPost by: rgh0 » Tue Jun 14, 2005 12:41 pm

John

I would try the box with Redline MTL gear oil. It made a signficant
improvement to my plus 2 5 speed ( and my Esprit and 4 speed elan
also). If the 1st and 2nd change is still unsatisfactory then no real
option but to pull the box and look for a cause if you can find one.

Finding the cause can be hard without knowing the specific allowable
tolerances on things like the syncro rings and hub so you may have to
just rebuild and hope it works better after the rebuild. There is an
article around on rebuilding 5 speeds which gives some of these
tolerances to check when rebuilding.

Rohan
In God I trust.... All others please bring data
User avatar
rgh0
Coveted Fifth Gear
Coveted Fifth Gear
 
Posts: 7511
Joined: 22 Sep 2003
Location: Melbourne, Australia

Total Online:

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests